Ecuador is verreweg het belangrijkste herkomstland van onderschepte cocaïne in de haven van Rotterdam, wat op zijn beurt een belangrijke doorvoerhaven is van cocaïne voor Europa. Avila denkt dat afspraken tussen Nederland en Ecuador, zoals het recent gesloten douaneverdrag, kunnen helpen om drugssmokkel tegen te gaan.

Maar, zegt Avila, zo lang de vraag in Amerika en Europa hoog blijft en cocaïne veel geld oplevert “is het naïef om te denken dat de problemen in een paar maanden kunnen worden opgelost”.

Nederlanders zijn zich daar te weinig van bewust, vindt arts Van der Linden. “In Nederland is drugs natuurlijk iets om een gezellig feestje te hebben. Maar er zit veel meer achter. Heel veel verdriet, heel veel geweld, heel veel problemen.”

  • Elise@beehaw.org
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    3
    ·
    edit-2
    5 months ago

    Ik vraag me af welk aandeel feesten heeft ten opzicht van anderen. Het zou me niks verbazen als zelfmedicatie en werk ook groot zijn. Vroeger was het drank enz en er is zo weinig ggz in Nederland dat het nog lang zal duren voordat dit echt zal verbeteren. Op het gebied van werk is er een enorme prestatie druk voor velen die gewoon niet menselijk is. Je zou kunnen zeggen dat ze o.a. cocaïne moeten gebruiken als transhumans. Ja wat willen we nou eigenlijk als samenleving?

    • johan
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      3
      ·
      5 months ago

      Artikel van 2015, maar toch misschien nuttig:

      London has Europe’s highest concentration of cocaine in sewage, research shows.

      Experts said the UK capital was slightly ahead of Amsterdam, with the EU’s drug agency putting the average daily concentration of cocaine in London’s waste water at 737mg per 1,000 people in 2014.

      This was the highest level found in an analysis of more than 50 cities. However, the capital fell behind Amsterdam when taking into account weekend samples only.

      https://www.theguardian.com/society/2015/jun/04/cocaine-london-sewers-highest-level-europe-drug-uk

      Werken in de city in Londen is bizar stressvol met enorme werkdruk dus daar zal cocaïnegebruik onder bankieren heel hoog zijn. Maar aangezien Amsterdam een hogere concentratie heeft in de weekenden lijkt het me hier vooral iets voor feesten. Misschien is het in de zuidas doordeweeks ook hoog.

      Artikel van 2020:

      The concentration of cocaine in London’s sewers may have fallen by almost a third over three years, new research has suggested

      But while cocaine is far more prevalent in Antwerp and Amsterdam, according to the European monitoring centre for drugs and drug addiction data, it remains widespread in London.

      https://www.theguardian.com/society/2020/mar/12/wastewater-tests-suggest-drop-in-cocaine-use-in-london

      Nederland lijkt wel echt een uitschieter in Europa qua cocaïnegebruik.

      Oh en geen cocaïne maar dit stukje vond ik ook wel frappant:

      The amount of MDMA, which is known to be more commonly used in most of Europe than crystal meth, found in London’s wastewater fell from 55mg in 2015, the last year for which there was data, to 50mg in 2019. Across Europe, the highest concentration was recorded in Utrecht, at 129mg.

      Dus we zitten in Nederland gewoon heel veel drugs te consumeren, volgens mij kunnen we dat wel stellen.

  • VincentOP
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    3
    arrow-down
    1
    ·
    5 months ago

    Het legaliseren en reguleren van (sommige) drugs door de consumptielanden moet onderdeel van de oplossing zijn, vindt zij. Want juist de illegaliteit van drugs maakt de handel zo gevaarlijk, gewelddadig en lucratief.

    Dit klopt. Maar het is ook zo dat, op dit moment, dit nog niet is gebeurd. Als consumenten kunnen we daar ook wat meer bij stil staan. (Vergelijkbaar met hoe mensen vegetariër zijn, of fair trade kopen: wellicht zou dat de wettelijke standaard moeten zijn, maar zolang het dat niet is, kiezen mensen er iig voor om niet deel te zijn van het systeem.)

    • BasketKees@lemmy.world
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      6
      ·
      5 months ago

      Hier ben ik het deels mee eens, ik vind ook dat men naar de eigen verantwoordelijkheid moet kijken en het niet te gemakkelijk op ‘het systeem’ af moet schuiven. Niemand lost het probleem van dierenwelzijn op door geen vlees meer te eten, daar is een systeemverandering voor nodig. Maar ik vind het te gemakkelijk om het daar volledig op af te schuiven. Minder of geen vlees eten staat in direct verband met hoeveel dieren er lijden, dus er is wel degelijk ook een individuele verantwoordelijkheid. Het is alleen dat er pas echt grote stappen gemaakt kunnen worden met een grote cultuuromslag en dat is te bereiken met ingrijpen van bovenaf.

      Hoewel er bij drugsgebruik ook een direct verband is met de hoeveelheid ellende die komt kijken bij de productie en smokkel ervan, zie ik wel een wezenlijk verschil. Hier komen de problemen niet voort uit een gebrek aan ingrijpen van de overheden, maar zijn ze juist het gevolg van ingrijpen door overheden. De war on drugs is desastreus, dat is al vele decennia bekend. En toch blijven overheden er keer op keer een schep bovenop doen tegen astronomische kosten in geld en mankracht, waar we veel betere dingen mee kunnen doen, en met een onnoemelijke reeks aan ellende tot gevolg. Dit terwijl het gebruik van drugs maar heel weinig problemen oplevert. Met dat gegeven heb ik meer moeite om de nadruk te leggen op de individuele verantwoordelijkheid.

    • jochem@lemmy.ml
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      3
      ·
      5 months ago

      Op afters zat we wel eens te filosoferen over fairtrade drugs. Probleem blijft dat het allemaal illegaal is. Als je al niet kan garanderen dat je chocolade slaafvrij is, hoe ga je dat dan in godsnaam de cocaïneketen op orde krijgen, zelfs als je dat als drugsbaron zou willen.