Vakbonden houden de druk op werkgevers hoog met loonsverhogingen

  • @VincentOP
    link
    Nederlands
    72 months ago

    “Onze klanten zijn al geconfronteerd met forse indexeringen van contracten en dat was voor een keer wel goed, maar niet meer”, zegt Pieter Grootjes van schoonmaakbedrijf Victoria. “Het budget van de klant groeit niet mee met onze loonkosten en dus wordt het minder frequent en minder lang schoonmaken, en dat kost ons werk en mensen.”

    Gegeven dat de arbeidsmarkt nog steeds krap is, klinkt dit als een tweezijdige oplossing? Met hogere lonen groeit het aanbod (i.e. meer mensen gaan als schoonmaker werken), en met minder vaak en minder lang schoonmaken daalt de vraag. Misschien dat de twee dan vervolgens weer op elkaar aansluiten.

    • RubberDuck
      link
      fedilink
      Nederlands
      42 months ago

      Tja zeg… de vrije markt aan het werk. Belachelijk! Al die plebs die gewoon 14pct loon vragen omdat ze kunnen door de tekorten aan arbeidskrachten en te grote vraag van opdrachtgevers. En dan ook nog eens een jaar van extreem hoge inflatie …

      Jarenlang hebben de werkgevers de marktsituatie gebruikt om de verschillen in inkomens te vergroten en steeds meer individuele contracten ipv collectieven. Nu is het andersom…

      Als het goeie werkgevers waren hadden ze hun klanten verteld … de inflatie was 10pct dus we moeten de prijzen verhogen om onze werknemers te compenseren… en meteen de lonen omhoog gooien.

  • @johan
    link
    Nederlands
    62 months ago

    Het hogere minimumloon werkt door in de hele onderste helft van het loongebouw en tilt de lonen van veel werknemers op. “De verhoging van het minimumloon zorgt wel voor druk op hogere loonschalen. Als een chef opeens evenveel verdient als haar medewerkers wil zij meer verdienen en de baas wil meer geven”, zegt Jannes van der Velde van AWVN.

    Dit wordt verteld als een slecht iets, maar dit is toch juist het goede van het minimumloon omhoog halen? De topverdieners krijgen wel genoeg, maar van mij mogen naast de mensen die minimumloon krijgen ook de mensen daar net boven meer salaris krijgen.